Τα αντικείμενα που δεν επιτρέπονται στο αεροπλάνο

 

Απαγορευμένα αντικείμενα στο αεροπλάνοΑν σκοπεύεται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο πρέπει να γνωρίζετε τα αντικείμενα που απαγορεύεται να έχετε μαζί σας και στην χειραποσκευή σας, στην ελεγχόμενη περιοχή ασφαλείας (security restricted area) αλλά και στο θάλαμο επιβατών του αεροσκάφους, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις χειραποσκευές.

 

Τα απαγορευμένα αντικείμενα είναι:

Πυροβόλα και λοιπά όπλα

Κάθε αντικείμενο που είναι ή φαίνεται ότι είναι ικανό να εκτοξεύσει βλήμα ή να τραυματίσει. Περιλαμβάνονται τα εξής: όλα τα πυροβόλα όπλα (πιστόλια, περίστροφα, τουφέκια, κυνηγετικά όπλα, καραμπίνες κλπ), αντίγραφα πρωτοτύπων και απομιμήσεις πυροβόλων όπλων, κατασκευαστικά μέρη πυροβόλων όπλων (εξαιρούνται τα συστήματα τηλεσκοπικών στοχάστρων και οι σκοπευτικές διόπτρες), αεροβόλα πιστόλια, τουφέκια και όπλα με σκάγια, εκτοξευτήρες φωτοβολίδων, πιστόλια εκκίνησης, όπλα- παιχνίδια κάθε είδους, όπλα για αρχάριους, βιομηχανικά πιστόλια κοχλίωσης και κάρφωσης, βαλλίστρες, σφεντόνες, ψαροντούφεκα, πιστόλια σφαγείων, όπλα αναισθητοποίησης ή ηλεκτροσόκ, π.χ. βουκέντρες, βαλλιστικά όπλα πρόκλησης ηλεκτροσόκ (taster), αναπτήρες σε σχήμα πυροβόλου όπλου.

Αιχμηρά και κοφτερά όπλα και αντικείμενα

Αντικείμενα με αιχμή ή κόψη που είναι ικανά να τραυματίσουν. Περιλαμβάνονται τα εξής: μικρά και μεγάλα τσεκούρια, βέλη και βελάκια, γάντζοι, παγοκόφτες, παγοπέδιλα, σουγιάδες ή στιλέτα με κάθε μήκους λάμα, μαχαίρια ακόμη και τελετουργικά με λάμα μήκους άνω των 6 cm από μέταλλο ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό υλικό, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως ως όπλα, μπαλτάδες, δρεπανομάχαιρα (ματσέτες), ανοιχτά ξυραφάκια κουρέα και ξυριστικές λεπίδες (εξαιρούνται τα ξυραφάκια ασφαλείας ή μιας χρήσης με λεπίδες σε θήκη), σπαθιά, ξίφη και μπαστούνια με κρυφή λεπίδα ξίφους, νυστέρια, ψαλίδια με λάμα μήκους άνω των 6 cm, μπαστούνια με μεταλλική απόληξη για σκι ή πεζοπορία, εκτοξευόμενες αστεροειδείς λεπίδες (shuriken), επαγγελματικά εργαλεία που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως αιχμηρό ή κοφτερό όπλο, π.χ. τρυπάνια και μύτες, κοπίδια, μαχαίρια κουζίνας, κάθε είδους πριόνια, κατσαβίδια, λοστοί, σφυριά, πένσες, απλά και γαλλικά κλειδιά, καμινέτα.

Μη αιχμηρά αντικείμενα

Κάθε μη αιχμηρό αντικείμενο που είναι ικανό να τραυματίσει. Περιλαμβάνονται τα εξής: ρόπαλα του μπέϊζμπολ και του σόφτμπολ, ρόπαλα ή ράβδοι- άκαμπτα ή εύκαμπτα- π.χ. αστυνομικά κλομπ, ρόπαλα και ράβδοι προστασίας, ρακέτες του κρίκετ, μπαστούνια του γκολφ, μπαστούνια του χόκεϊ, ρακέτες του λακρός, κουπιά κανό και καγιάκ, τροχοσανίδες (σκέϊτμπορντ), στέκες μπιλιάρδων, καλάμια ψαρέματος, εξοπλισμός πολεμικών τεχνών π.χ. μεταλλικές γροθιές, κλομπ, εύκαμπτα ρόπαλα, κόπανοι ρυζιού, num chucks, kubatons, kubasaunts.

Εκρηκτικές και εύφλεκτες ύλες

Κάθε εκρηκτική ή πολύ εύφλεκτη ύλη που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών και του πληρώματος ή την ασφάλεια, από κάθε άποψη του αεροσκάφους ή των προσωπικών αντικειμένων. Περιλαμβάνονται τα εξής: πυρομαχικά, καψούλια, πυροκροτητές και φυτίλια ανατινάξεων, εκρηκτικά και εκρηκτικοί μηχανισμοί, αντίγραφα πρωτοτύπων ή απομιμήσεις εκρηκτικών υλών ή μηχανισμών, νάρκες και λοιπά εκρηκτικά πολεμοφόδια, χειροβομβίδες παντός τύπου, αέρια και δοχεία αερίων π.χ. βουτάνιο, προπάνιο, ακετυλένιο, οξυγόνο- σε μεγάλο όγκο, πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες σε οποιαδήποτε μορφή και άλλα βεγγαλικά (ακόμη και κροτίδες και καψούλια για παιγνίδια), σπίρτα που δεν είναι ασφαλείας, καπνογόνα δοχεία ή φυσίγγια, εύφλεκτα υγρά καύσιμα π.χ. βενζίνη, ντίζελ, υγρά αναπτήρων, αλκοόλη, αιθανόλη, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό, τερεβινθίνη και αραιωτικά χρωμάτων, αλκοολούχα ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη άνω των 70% κατ’ όγκο.

Χημικές και τοξικές ουσίες

Κάθε χημική ή τοξική ουσία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών και του πληρώματος ή την ασφάλεια από κάθε άποψη, του αεροσκάφους ή των προσωπικών αντικειμένων. Περιλαμβάνονται τα εξής: οξέα και αλκάλια, π.χ. υγρές μπαταρίες, διαβρωτικές ή λευκαντικές ουσίες π.χ. υδράργυρος, χλώριο, σπρέι εξουδετέρωσης ή ακινητοποίησης π.χ. αέριο εξουδετέρωσης, σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα αέρια, ραδιενεργά υλικά π.χ. ισότοπα για ιατρική ή εμπορική χρήση, δηλητήρια, μολυσματικά ή βιολογικώς επικίνδυνα υλικά π.χ. μολυσμένο αίμα, βακτηρίδια και ιοί, υλικά ικανά να αυτοαναφλεγούν ή να υποστούν καύση.

Απαγορευμένα αντικείμενα στις παραδιδόμενες αποσκευές

Στις παραδιδόμενες αποσκευές πρέπει να τοποθετείτε τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • Εκρηκτικές ύλες, στις οποίες περιλαμβάνονται: πυροκροτητές, φιτίλια ανατινάξεων, χειροβομβίδες, νάρκες και εκρηκτικά.
  • Αέρια: προπάνιο, βουτάνιο
  • Εύφλεκτα υγρά, στα οποία περιλαμβάνονται: η βενζίνη, η μεθανόλη.
  • Εύφλεκτα στερεά και δραστικές ουσίες, στα οποία περιλαμβάνονται: το μαγνήσιο, τα προσανάμματα, τα πυροτεχνήματα, οι φωτοβολίδες.
  • Οξειδωτικές ουσίες και οργανικά υπεροξείδια, στα οποία περιλαμβάνονται: οι λευκαντικές ουσίες, οι πλήρεις σειρές ειδών επισκευής αμαξωμάτων.
  • Τοξικά ή μολυσματικά υλικά, στα οποία περιλαμβάνονται: το ποντικοφάρμακο, το μολυσμένο αίμα.
  • Ραδιενεργά υλικά, στα οποία περιλαμβάνονται: τα ισότοπα για ιατρική ή εμπορική χρήση.
  • Διαβρωτικές ουσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται: ο υδράργυρος, οι μπαταρίες αυτοκινήτων.
  • Κατασκευαστικά στοιχεία από το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου των οχημάτων που περιείχαν καύσιμο.

Σημείωση: Αν ταξιδεύετε στις Η.Π.Α επιπλέον των παραπάνω, βάσει της νομοθεσίας των Η.Π.Α., απαγορεύεται η κατοχή ή η μεταφορά όλων των τύπων αναπτήρα στις αποσκευές και χειραποσκευές για πτήσεις με προορισμό τις Η.Π.Α.

Οι χρήστες που ήρθαν στο άρθρο, έψαχναν για:

τι δεν επιτρεπεται στο αεροπλανο,τι επιτρεπεται στο αεροπλανο,τι απαγορευεται στο αεροπλανο,τι δεν επιτρεπεται να εχεις μαζι σου στο αεροπλανο,τι απαγορευεται στις χειραποσκευες στο αεροπλανο,τι επιτρεπεται στις χειραποσκευες στο αεροπλανο,χειραποσκευη αεροπλανου,τι απαγορευεται μεσα στο αεροπλανο.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,